top of page
Darkhair Edita.png

Zgodbe za Isabello

Na svetu nikoli ni dovolj dobrih zgodb, ki te popeljejo v vzporedni svet, na skrivnostne kraje, kjer veljajo druga pravila in kjer se rešujejo težave na drugačen način, a vseeno nam dovolj blizu, da se z lahkoto vživimo v zgodbo in jo preslikamo v naš kontekst.

A to ni le navadna slikanica, to je dvojezična knjiga, ki vsebuje na vsaki strani prevode težjih besed v obeh jezikih in vprašanja, ki bralca še bolj vključijo v samo zgodbo. Pripravili smo tudi audio knjigo, ki jo prebereta v angleščini avtor pravljice Robert Riley in v slovenščini njegova hčerka Isabella Clara Riley. Knjiga ima primerno ozadje, font in razmik med besedami in besedilom, da je primerna tudi za bralce, ki težje berejo zaradi disleksije ali skotopičnega sindroma.

Za koga je knjiga primerna?

- mamice in očke, ki berejo pravljice,

- vzgojitelje in vzgojiteljice,

- za otroke 8-10 let, ki berejo sami v slovenščini male tiskane črke,

- za otroke 11-18 let, ki se v šoli učijo angleščino,

- za odrasle 19 - 80 let, saj lahko knjigo v luči današnjih časov doživijo drugače,

- za babice in dedke, ki takrat ne najdejo očal za branje na blizu (saj so črke večje),

- za bralce, ki težje berejo

- za slabovidne, saj lahko poslušajo audio knjigo v obeh jezikih

Pripravili smo dvojezično knjigo v angleščini in slovenščini zato, da bralci ostanejo v stiku z jezikom še na drugačen, še bolj avtentičen način.

Ko je bila Isabella  majhna in je z družino še živela v Angliji, je za vsak rojstni dan od očeta prejela pravljico, ki ji jo je sam napisal na roke in jo prebral ob rojstnodnevni torti.

Teh pravljic se je čez leta kar nekaj nabralo in bi bilo res škoda, če bi ostale v predalu.

Isabella je končevala likovno pedagogiko in za zaključno nalogo se je odločila, da eno pravljico ilustrira. Tako je zavihala rokave in se lotila slikanja v njihovem akademskem ateljeju. Pravljico Giant Winter and the Spring Princess  / Velikan Zima in princesa Pomladi je nato prevedla v slovenščino, izpostavili smo težje besede v obeh jezikih in jih prevedli v nasprotni jezik. Da pa bi knjigo bralci še bolj doživeli, smo z Robertom posneli avdio knjigo v angleščini in z Isabello v slovenščini in tako bralci knjige dostopajo do spletne strani, kjer si jo lahko zvočno predvajajo ali po poglavjih ali pa celo na enkrat.

 

Urednica Bojana je spoznala tudi dve gospe Darjo Pretnar in Leo Novak, ki sta ji povedali, kako pripraviti gradivo, da bodo lažje brali tudi bralci, ki imajo disleksijo ali skotopični sindrom.  Upoštevali smo tudi ta priporočila in razširili krog bralcev. Seveda so primanjkljaji pri branju različni, tako da lahko, da bo komu še vedno težko brati, ampak upamo, da bo vseeno lažje kot običajne knjige.

BESEDA AVTORJA:

To je ena od zgodb, ki sem jih napisal za Isabello, ko smo še živeli v Angliji, da bi jo brali vsako leto na njeni rojstnodnevni zabavi.


Čeprav je bilo to pred 14 leti, ima zgodba o Velikanu Zimi in princesi Pomladi danes poseben odmev. Z državo v primežu Covid-19 se soočamo z dolgo zimo, strah pred tem, kaj lahko prinese prihodnost. To je zgodba upanja, pa čeprav hladna in temna noč, ko se bo princesa Pomladi vrnila.


To je veliko več kot le dobra zgodba, je dvojno besedilo z zgodbo v angleškem in slovenskem jeziku. Kot učni pripomoček ima vsako poglavje ključne besede in njihove prevode ter vprašanja za pomoč pri razumevanju. Zasnovan je bil tudi tako, da je primeren za bralce, ki jim je branje težje zaradi disleksije ali skotopičnega sindroma.


Zgodba je bila tudi posebej posneta kot zvočna knjiga, ki sva jo z Isabello prebrala v slovenskem in angleškem jeziku.


Z Isabellinimi pisanimi ilustracijami zgodba zaživi za bralce vseh starosti, za vsakega, ki uživa v branju ali pripovedovanju zgodbe, za poučevanje ali učenje novega jezika ali za preprosto sedenje in poslušanje zgodbe.
Upamo, da boste v knjigi uživali tako, kot smo uživali mi, ko smo jo ustvarjali.

Robert Riley, autor

Robert is reading.JPG

Klikni na zeleno ikono in poslušaj celo audio knjigo. Potrebuješ geslo, ki ga najdeš v knjigi, kjer je slika gora.

Sample / Primer:

Audiobook icon.png
1.chapter ENGLISHRobert Riley
00:00 / 02:54
Read in two languages
Pridi na dogodke
Trenutno ni prihodnjih dogodkov
bottom of page